postheadericon Menu dla rocznego dziecka

Prawidłowe żywienie małego dziecka jest niezwykle ważne dla jego prawidłowego rozwoju. Do pierwszych kilku miesięcy życia dziecko żywi się głównie mlekiem, najlepiej matki, następnie dieta niemowlaka, który ukończył pół roku jest stopniowo wzbogacana o nowe produkty. Jak natomiast powinien wyglądać jadłospis malucha, który ukończył roczek?

Najlepiej, jeśli dziecko będzie jadło pieć posiłków w ciągu dnia. Śniadanie powinno być szczególnie wysokokaloryczne i pełnowartościowe. W jego skład powinno wchodzić mleko w postaci jogurt, kefiru lub ciepłego napoju mlecznego, np. kawa zbożowa lub kakao. Mogą to być także zupy mleczne. Ponadto należy podawać dziecku pieczywo z masłem, wędliną, serem lub jajkiem, najlepiej w postaci past z dodatkiem zieleniny i twarożku. Zalecany jest dodatek warzyw lub owoców. Drugie śniadanie nie powinno być zbyt sycące. Może składać się z małej kromki chleba z dodatkiem serka czy wędliny lub warzyw, surówki jarzynowej i soku. Dobrym wyborem jest też jogurt owocowy. Na drugie śniadanie nie powinniśmy dziecku podawać słodyczy.

Obiad malucha powinien składać się z zupy, drugiego dania i lekkiego deseru. Polecane są zupy o wyraźnym smaku, np. pomidorowa, ogórkowa, barszczyk czerwony. Drugie danie powinno zawierać warzywa, najlepiej surowe, mięso, ryby lub jajko bogate w białko oraz węglowodanowy w postaci ryżu, ziemniaków, makaronu albo kaszy. Na deser wystarczy sok lub świeże owoce. Kolejnym posiłkiem powinien być podwieczorek, który nie powinien być obfity, ale może być słodki, dlatego można dziecku podać porcję domowego ciasta, mus owocowy, budyń czy kisiel. Możne składać się również z owoców lub przetworów owocowych. Kolacja natomiast najlepiej, jeśli będzie posiłkiem gotowanym. Mogą to być gotowane warzywa i produkty warzywno-mięsne, jak również pieczywo i napoje z dodatkiem mleka. Posiłek ten nie powinien być ciężkostrawny.