postheadericon Pomysł na pierogi z bananami, nutellą, kokosem

Każda mama wie doskonale, że dzieci uwielbiają nowe, nietypowe dania. Kolorowe, ciekawie przybrane potrawy o nowym, nieznanym dotąd smaku zachęca do jedzenia nawet największego niejadka. Warto zatem poeksperymentować w kuchni i przygotować dziecku coś nietypowego – zamiast cukierków i batoników doskonałym pomysłem mogą okazać się np. pierożki z bananami, nutellą i kokosem.

Przygotowanie tej wyśmienitej, słodkiej potrawy nie jest trudne, jednak różni się od klasycznych pierogów, które podajemy zazwyczaj jako danie obiadowe. Te słodkie pierożki są doskonałym pomysłem na śniadanie, deser lub podwieczorek. Do przygotowania ciasta potrzebne jest 50 dag mąki tortowej, 2 żółtka, 5 dag drożdży, niepełna szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru pudru, ¼ kostki masła, szczypta soli oraz olej. Do przygotowania farszu potrzebujemy natomiast 2 bananów, kremu czekoladowego Nutella oraz 2 łyżek wiórek kokosowych.

Aby przygotować ciasto, pokruszone drożdże należy zalać mlekiem, dodając łyżkę mąki, sól oraz cukier. Całość trzeba dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, żółtka i całość dokładnie zagniatamy wlewając stopniowo roztopione masło. Powstałe ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego krążki. Krem czekoladowy trzeba dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na każdym krążku ciasta układamy po łyżeczce Nutelli z kokosem oraz plasterek banana i sklejamy tak jak standardowe pierogi. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Ciasto na pierożki krucho-drożdżowe przygotujemy także z 0,5 kg mąki, kostki masla lub margaryny, 5dag drożdży, 2 całych jajek i 2 żółtek do posmarowania, połowy dużej śmietany, łyżeczki cukru i łyżeczki soli. Drożdże trzeba zasypać cukrem i rozetrzeć do płynnej konsystencji i połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 1,5 godziny, a następnie postępować jak w poprzednim przepisie, z tym, że gotowe pierożki nie smażymy, a pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.