postheadericon Obiady dla dzieci z biegunką, alergią, cukrzycą

Zbilansowane żywienie małych dzieci, zapewniające im odpowiednia dawkę energii oraz wszystkie składniki pokarmowe warunkujące prawidłowy wzrost i rozwój, nie jest prosta sprawą. Szczególnie jeśli dziecko ma alergię, biegunkę lub cukrzycę.

Biegunka może mieć różne przyczyny i zdarza się stosunkowo często u maluchów. Dziecko z tą przypadłością powinno jeść produkty lekkostrawne, o małej zawartości tłuszczu, które nie będą podrażniać jelit, za to działające łagodząco. Warto podawać mu produkty o działaniu zapierającym, np. czarne jagody z lekkostrawnym ryżem czy kaszką manną. Można przygotować z nich dziecku kisiel lub przecier. Ryż „pochłania” wodę, tym samym również łagodzi objawy biegunki, podobnie jak marchewka, dlatego również może być podawana choremu dziecku, np. w zupie jarzynowej. Wszystkie potrawy powinno być delikatne i gotowane, dlatego z mięs dobrym wyborem będzie gotowany filet z kurczaka. Na szczęście biegunka jest chorobą krótkotrwałą, w przeciwieństwie do cukrzycy.

Dziecko chore na cukrzycę musi regularnie spożywać posiłki (około 6 dziennie) i regularnie przyjmować insulinę. Należy bardzo uważnie komponować posiłki, zwracając przy tym uwagę na zawartość cukru w produktach. Dieta dla cukrzyków powinna być pozbawiona cukru albo przynajmniej spożycie cukru powinno być ograniczone do minimum. Małemu diabetykowi należy podawać dużo owoców i warzyw, natomiast unikać smażonych potraw, zwłaszcza w ciężkich olejach. Zamiast tego mięso można marynować w dressingu i gotować, podając z surówką. Doskonałym pomysłem będzie także mięso duszone z warzywami podawane z ziemniaczkami zapiekanymi w piekarniku.

W przypadku dzieci z alergią, jadłospis uzależniony jest od tego, na co maluch ma uczulenie. Produkty alergenne należy całkowicie wyeliminować z diety dziecka, a pozostałe zazwyczaj można podawać dziecku bezpiecznie, o ile nie ma innych przeciwwskazań. Najważniejsze, aby dieta malucha była zdrowa i urozmaicona.