postheadericon Domowe zupy dla małych dzieci

Racjonalne żywienie dziecka jest niezwykle ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dieta malucha powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, od białka i węglowodanów, poprzez tłuszcze i sole mineralne, do witamin. Znajdziemy je w świeżych warzywach i wysokiej jakości mięsie, z których można przygotować wyśmienite zupki dla dzieci – potrawy proste w wykonaniu i zdrowe.

Domowe zupy dla dzieci najlepiej gotować na bulionie ze świeżego mięsa z kością, zdecydowanie unikać natomiast należy przypraw typu Vegeta czy kostek rosołowych. Przygotowując dania dla dziecka poniżej roku nie używamy soli, natomiast możemy przyprawiać je świeżymi lub suszonymi ziołami, dzięki czemu smak będzie wyrazisty. Zupki dla starszych dzieci doprawiamy tylko niewielką ilością soli. Warzywa dodawane do zupy koniecznie powinny być świeże, najlepiej sezonowe. Najlepsze mięso dla dzieci to cielęcina, jagnięcina, drób lub mięso z królika, które w przypadku potraw dla niemowlaków razem z warzywami należy dokładnie zmiksować, a dla starszych dzieci wystarczy składniki drobno pokroić.

Większość domowych zup dla małych dzieci przygotowujemy na bulionie, z dobrej jakości mięsa i świeżej włoszczyzny. Aby przygotować zdrowy barszcz czerwony obrane buraczki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wywarem, dodać ząbek czosnku oraz kilka ziaren ziela angielskiego i gotować, aż będą miękkie, a barszcz nabierze koloru. Doprawić sokiem z cytryny.
Bardzo zdrowa jest również zupka jarzynowa z brokułami lub kalafiorem, ziemniakami, marchewka i groszkiem, które dodajemy do bulionu wraz z ziołami i gotujemy, aż zmiękną.

Aby przygotować bardzo lubianą przez dzieci zupkę pomidorową należy 3 pomidory sparzyć wrzątkiem, obierać ze skórki, wyjąć nasiona, pokroić w kostkę i poddusić na maśle z bazylią i czosnkiem. Zalać 1/2 litra wody i gotować około 15 minut. Następnie wszystko zmiksować i dodać śmietanę. Zupkę najlepiej podawać malcowi z osobno ugotowanym makaronem