postheadericon Jedzenie dla dziecka powyżej roku

Do pierwszego roku życia dieta dziecka składa się głównie z mleka, kaszek i obiadków ze słoiczków, jak i zmiksowanych papek, typowych dla okresu niemowlęctwa. Maluchy kilkunastomiesięczne oraz dwulatki mają już natomiast znacznie większe zapotrzebowanie energetyczne, wynikające z wysokiej aktywności ruchowej i wzrostu organizmu, dlatego też ich dieta zmienia się znacznie po ukończeniu pierwszego roku życia.

Dla prawidłowego rozwoju nasza pociecha powinna mieć zapewnione pięć posiłków dziennie, spożywanych najlepiej w odstępach co 3 lub 4 godziny. Śniadanie, obiad i kolacja powinny być ponadto podstawą dziennego żywienia i stanowić główną część wartości energetycznej, a pozostałe dwa posiłki – drugie śniadanie i podwieczorek – powinny być tylko uzupełnieniem diety. Ponadto w diecie malucha niezwykle ważna jest różnorodność pokarmów, zapewniająca wszystkie, niezbędne dla prawidłowego rozwoju składniki pokarmowe.

Dziecko w wieku kilkunastu miesięcy i dwóch lat jest bardzo ruchliwe, dlatego potrzebuje pokarmów bogatych w węglowodany, zapewniające źródło energii. Maluch powinien zatem jeść kasze, makarony ryż, płatki śniadaniowe oraz jasne i pełnoziarniste pieczywo, także produkty bogate w błonnik pokarmowy, takie jak np. pełnoziarnisty chleb, czy grube kasze, np. kasza gryczana. Podstawą żywienia małych dzieci jest także mleko i produkty mleczne, takie jak sery czy jogurty, będące źródłem białka oraz wapnia. W diecie dwulatka nie może zabraknąć pełnowartościowego białka, którego głównym źródłem są mięso, ryby oraz jaja. Następną ważną grupę stanowią warzywa i owoce. Maluchy powinny spożywać każdego dnia dwie porcje owoców po około 250 g, np. średniej wielkości banan, małe jabłko, pomarańcza lub kilka mniejszych owoców jak śliwki czy morele. Warzywa natomiast powinny być dodawane do każdego posiłku.